De scheepsmaatjes

De Scheepsmaatjes zijn jongens en meiden van elf en twaalf jaar die gek zijn op water en alles wat er daar te doen is. Zij zijn één jaar in deze speltak te vinden om een beetje wegwijs te worden in de boten, de basis van het zeilen, roeien, wrikken en alles wat er verder mee te maken heeft.
In de zomermaanden zeilen zij onder begeleiding met een vaste bak van vijf á zes leden de hele Westeinderplassen rond. Hier hebben wij ook een eigen eiland waar we veel leuke activiteiten ondernemen en waar zaterdags de opkomst wordt gestart en geëindigd. Het zeilen doen zij in twee Lelievletten, genaamd Discovery (1163, geel) en  Octopus (992, groen). Stevige metalen zeilboten die speciaal voor de Scouting zijn ontworpen. Tijdens deze opkomsten wordt er een programma gedraaid van afwisselende activiteiten waarbij gewerkt wordt aan zeilvaardigheid met behulp van de CWO richtlijnen. Daarnaast worden er verschillende spellen gespeeld samen met de Junioren waar het vaak gaat om het teamwork binnen de bak. En er is natuurlijk ook wel tijd voor ontspanning, zwemmen bij mooi weer of al spelend in de boot wat ronddobberen.

In de wintermaanden zijn er landopkomsten  om en nabij het clubhuis, ’t Honk, tijdens deze zaterdag word er gewerkt aan de vaardigheden met behulp van de Scouting insignes en worden er uitdagende spellen gespeeld. Ook zal er  spelenderwijs alvast gekeken worden naar de theorie achter het zeilen met alle onderdelen die onze vletten hebben.

Om lekker te kunnen zeilen in de zomerperiode, moeten gedurende de wintermaanden het een en ander onderhouden worden aan de vletten en het bijbehorende houtwerk. Dit gebeurt voor of na de opkomsten op zaterdag en op de dinsdagavond. Gedurende ongeveer vier weken worden de boten dan compleet geschilderd door de leden zelf. Hierbij ze leren hoe het onderhoud van zo’n vlet in zijn werk gaat.

Opkomsttijden:
Zomermaanden: Zaterdag van 10:00 tot 14:00
Wintermaanden: Zaterdag van 15:00 tot 17:00

Gedurende vier weken onderhoud:
Zaterdag van 12:00 tot +/- 17:00
Dinsdag van 19:30 tot +/- 21:00

Uniform:

  • Blauwe Scoutingblouse via de Scoutshop
  • Blauwe (oude) spijkerbroek
  • PG das
  • PG dasring
  • Fluitkoord